Με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου πραγματοποιήθηκε το «Piraeus Taste Festival: Seafood and More», το 1ο γαστρονομικό φεστιβάλ του δήμου Πειραιά.
Επί τρεις ημέρες και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η καρδιά της γαστρονομίας «χτύπησε» στον Πειραιά, με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την Πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή.
Σκοπός του «Piraeus Taste Festival: Seafood and More», ήταν η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της θάλασσας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του δήμου Πειραιά για την ανάδειξη της πόλης ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και την προβολή της γαστρονομίας ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες τουριστικής ανάπτυξης.
Μώραλης: Να αναδείξουμε τη γαστρονομική ταυτότητα του Πειραιά
«Το Piraeus Taste Festival, Sea Food and More, το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του δήμου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας με επιτυχία και χαίρομαι ιδιαίτερα για την ανταπόκριση του κόσμου. Ήταν μια μεγάλη γιορτή με επίκεντρο το φαγητό, τον γαστρονομικό πλούτο και τις απολαυστικές γεύσεις που μόνο ο Πειραιάς μπορεί να προσφέρει» ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
«Στόχος μας ήταν να προβάλλουμε και να αναδείξουμε την γαστρονομική ταυτότητα του Πειραιά, η οποία θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη μας. Από την αρχή της πρώτης μας θητείας κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να μετατρέψουμε τον Πειραιά σε τουριστικό προορισμό, με κύριο εργαλείο το Destination Piraeus που πρωτοξεκίνησε με την ευγενική υποστήριξη του προέδρου του Ολυμπιακού και δημοτικού συμβούλου της πόλης μας Βαγγέλη Μαρινάκη» πρόσθεσε ο κ. Μώραλης.
«Ακολουθώντας επιτυχημένα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, μπορούμε να λέμε πλέον ότι ο δήμος Πειραιά αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, όπως η θάλασσά του, κάνει μια σοβαρή δουλειά στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι βοήθησαν και εργάστηκαν για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο επιθυμία μας είναι να αποτελέσει θεσμό για την πόλη μας» κατέληξε.
Γκερέκου: Να γίνει εμβληματικό τοπόσημο ο Πειραιάς
«Ο Πειραιάς, πέρα από όλα τ’ άλλα, είναι πραγματικά μια θάλασσα γεύσεων» ανέφερε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις δυνατότητες της πόλης να εξελιχθεί σε εμβληματικό διεθνές τοπόσημο για τον γαστρονομικό τουρισμό, το city break και τον πολιτιστικό τουρισμό.
Η κυρία Γκερέκου επισήμανε πως λόγω της ιστορίας και της παράδοσης του Πειραιά «οι γειτονιές του συνθέτουν μια σπάνια ανθρωπογεωγραφία, αφού κάθε κομμάτι του ελληνισμού είναι εδώ. Εδώ είναι και οι ξεχωριστές γεύσεις και τα αρώματα από κάθε γωνιά της πατρίδας μας: από την Κρήτη και όλα τα νησιά μας, την Μάνη, την Μικρά Ασία, τον Πόντο, από ολόκληρη την Ελλάδα.
Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία
Τα καταστήματα εστίασης του Πειραιά, μετείχαν στη μεγάλη γιορτή με ειδικά μενού προσφορές και happenings, ενώ καταστήματα τροφίμων και εκπαιδευτήρια, παρουσίασαν τις δικές τους γεύσεις και γαστρονομικές δημιουργίες.
Στην Πειραϊκή, στον όρμο της Αφροδίτης, σε συνδιοργάνωση με τον όμιλο ερασιτεχνών αλιέων «Άγιος Νικόλαος», επέστρεψε η γιορτή του Σπάρου, η παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, με γεύσεις, αρώματα θάλασσας και ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι με τη Νάσια Κονιτοπούλου.
Στο Πασαλιμάνι, εστιατόρια-μπαρ της πόλης μας παρουσίασαν τις γευστικές τους δημιουργίες σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή καταξιωμένων chef, ενώ γνωστοί Dj’s διασκέδασαν το κοινό με αγαπημένες μουσικές επιτυχίες.
Στην πλατεία Αλεξάνδρας τα «ψηλά καπέλα» οι μικροί σεφ είχαν την τιμητική τους με δεκάδες δράσεις και μαθήματα μαγειρικής για παιδιά, ενώ στο «σινεμά στο πιάτο» οι σεφ του Acropolis chef΄s club of Attica, Βασίλης Μπέκας, Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και Εύα Βοναζούντα executive chef, παγκόσμια κριτής Γαστρονομίας WACS, διηγήθηκαν μαγειρικές ιστορίες παρέα με αγαπημένες ταινίες στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας.
Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του φεστιβάλ μέσω του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων, τα τμήματα πολιτισμού της Ινδικής και της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα, παρουσίασαν γαστρονομικές και πολιτιστικές δράσεις στην πλατεία Αλεξάνδρας, παρουσία του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα κ. Σιάο Τζουντσένγκ, καθώς και στελεχών της πρεσβείας της Ινδίας.
«DishcoverPiraeus» & Live Cooking με τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου
Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στο Μικρολίμανο πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του «Piraeus Taste Festival: Seafood and More». Την έναρξη του φεστιβάλ χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το «DishcoverPiraeus», οι γαστρονομικές διαδρομές του Πειραιά, οι πέντε πρώτοι local ambassadors’ guides και η καταγραφή του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου της πόλης του Πειραιά με πάνω από 1000 επιχειρήσεις, που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή στην Ελλάδα και διακρίθηκε πανευρωπαϊκά ως καλή πρακτική από το πρόγραμμα YETC.
Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης, το Live Cooking με τον Πειραιώτη chef, βραβευμένο με αστέρι Michelin και ambassador του @DishcoverPiraeus κ. Λευτέρη Λαζάρου, ο οποίος για πρώτη φορά συνταγογράφησε δημόσια το λεοντόψαρο σε μια μοναδική συνταγή που εντυπωσίασε και εξέπληξε τους παρευρισκόμενους.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση στο Μικρολίμανο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Σιάο Τζουντσένγκ, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Γιάννης Μελάς, οι Δήμαρχοι: Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης και Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΛΠ κ. Yu Zenggang, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θοδωρής Καπράλος, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.
Η αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισµού και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, επεσήμανε: «Το πρώτο βήμα έγινε και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που δημότες, επισκέπτες, φορείς και επιχειρηματίες της πόλης αγκάλιασαν το «Piraeus Taste Festival:Seafood and More», ήδη από την πρώτη διοργάνωση ενισχύοντας την προσπάθειά μας για την εδραίωση του Πειραιά ως διεθνούς τουριστικού προορισμού. Μεταξύ άλλων χαίρομαι ιδιαίτερα καθώς το “Piraeus taste festival” άφησε το αποτύπωμά του και στην γαστρονομική ιστορία της χώρας με την πρώτη δημόσια συνταγή για λεοντόψαρο από τον Πειραιώτη σεφ, κ. Λευτέρη Λαζάρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΕΟΤ και προσωπικά την πρόεδρό του κα Άντζελα Γκερέκου για την πολύτιμη βοήθειά τους στο εγχείρημα, τους καταξιωμένους σεφ του Acropolis chef club, κο Μπέκα και κα Βοναζούντα και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης».
To φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO).
O δήμος Πειραιά εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στις εταιρείες Σαβράμης, Ζαγόρι, Λουξ, TEKA, ΒΙΟΛΑΝΤΑ, Φλεριανός, ΦΙΞ ΕΛΛΑΣ, ΟΥΖΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, την Μαρίνα Ζέας και το Εθνικό Αθλητικό κέντρο Νεότητας Άγιος Κοσμάς, για την πολύτιμη υποστήριξή τους στο «Piraeus Taste Festival: Seafood and More».